Aizmugurējās ass pievikšana.

Labvakar!
Jautājums no čaiņika
Pēc SEBa kaut kas notika ar aizmugurējo rumbu, iemetās tāds kā krakšķis. Šovakar izdomāju izārdīt un iesmērēt (daru to 2. reizi).
Visu izjaucu, gultņa bumbiņas izņēmu, iztīrīju, smēru iekšā, bet kad liku iekšā bumbiņas izrādās, ka kasetes pusē 9 bumbiņas, bet otrā 10 izņēmu. Liekot atpakaļ 10 iekšā nevar ielikt, jo tad nav vietas, stāv šķībi.
Ieliku 9, bet atkal suuuu, nevaru pievilkt gultni. To konusu pie gultņa pievelku, bet kad velku, to otru, tipa, lai neskrūvējas vaļā, nesanāk. Visu laiku vai par stipru, vai mazliet brīvkustība.
Var palikt mazliet brīvkustība? Vai varbūt ir kāda īpašā metode… Nezinu…
Vienk. rīt uz darbu jābrauc 30km, negribas, lai pa ceļam kas notiek…
Paldies!

Tām lodītēm, kas pa 10, vajadzētu būt mazāka diametra. Pareizi esi sakombinējis atpakaļ?

Sākšu ar vienkāršāko - brīvkustībai jābūt, jo savelkot ekscentru (QR) konusi vēl mazliet saspiežas.
Brīvkustību es atstāju tik daudz, ka pabakstot asi var sajust kaut kādu kustību, bet nevar redzēt kā viņa kustās un nevar just kurā virzienā tieši.

Precīzi var piegriezt, atkarībā no instrumentiem, ass un uzgriežņu rievojuma dažādos veidos. Var atstāt konusu tieši tik vaļīgāk, ka bloķējot tas nospriegojas kur vajag. Dīvaini, bet atkarībā no tā kuru instrumentu griež, citreiz mēdz griezties konuss, vai uzgrieznis. Vēl ir variants vienu konusu nobloķēt tik stipri, ka to ir iespējams izmantot, lai pieturētu uz vietas otru konusu, to bloķējot (vajag 3 atslēgas, vai labi nobloķēto galu skrūvspīlēs).

Tagad par gultņiem - 9 un 10 izklausās baigi aizdomīgi. Varbūt specifiska rumba, bet man visām “standarta” vienmēr bijis simetriski.
Man kāds mācīja, ka bumbiņas dažādu gultņu starpā nedrīkst mainīt - viņas katrā gultnī nodilst un var atšķirties. Ja vienu lielāku pārliksi gultnī kur pārejās visas mazākas, uz to vienu būs liela slodze un bojās gultni. Ja esi sajaucis kopā - kas spriežot pēc problēmas tā ir, vislabāk nopērc visas bumbiņas jaunas.

P.S. Kastetes rumbai jaucot gan neskaitīju - katras savā pudeles korķītī un tā pat atpakaļ. Tad gan jau Slomo teiktais.

Visu ņēmu nost un liku uzreiz malā tādā pašā secībā, tā ka jābūt visam pareizi.
Par to 10. bumbiņu, nevar būt, ka pirms tam viņa bija vienkārši rumbā iekšā palikusi no kāda cita darbošanās, jo vietas itkā nav. Un bumbiņas saliku pareizajās vietās, to ņēmu ārā katru pusi atsevišķi, plus kasetes pusē bumbiņas ir sarkanīgas.
Par 3. atslēgu vai skrūvspīlēm neiedomājos, tikai žēl, ka skrūvspīles salauzu mašīnai pusasi ārdot…

Kas par rumbu?
Shimano konusu parasti pa 9 katrā pusē aizmugurējai rumbai. Konusu savilkšana prasa pacietību. Var būt grūtības savilkt tā, ka nav brīvkustības vai neieķīlē, ja konusi vai “bļodiņas” beigtas. Gadījumā rumbas konusi neizskatās šādi?

Ar bedrītēm - šis gan diezgan traks piemērs.

mazliet ir, bet pashai rumbai, man liekas ir vairaak, tas noziimee, ka rumbai beigas?

Iespējams, ka var izpresēt bļodiņas, izslīpēt un iepresēt atpakaļ. Citi saka, ka bļodiņas zaudē savas īpašības, bet to jāskatās individuāli. Man šādu operāciju Arkādijs šmerlī veica un viss ļoti labi. Japiebilst, ka mana rumba bija diezgan veca šosejnieka jau :)

Principā jā. Par slīpēšanu nemācēšu nokomentēt. Ja dārga rumba, tad drošvien ir vērts to čakaru, citādāk vnk iespieķot citu vai nomainīt uz gatavu ratu.

Var jau braukt ar tādu, kāda ir - kopā turas un ripot ripo, bet, ja gultņu celiņi būtu gludi, ripotu labāk.

Man savā laikā vienai rumbai arī bija gandrīz šādi konusi (kā bildē), bet bļodiņas bija labas - pietika ar konusu un lodīšu nomaiņu. Pēc kāda laika tai rumbai arī bļodiņas sabeidzās, tad vnk nomainīju rumbu.