Sveiki,
Vai kādam ir apsvērumi par labu pārejai no 175 mm klaņiem uz 180 mm? Man augums ir mazliet pāri 190 cm un šķiet ka 180 mm būtu piemērotāki. Mīnusi varētu būt samazināts riteņa “klīrenss” un problēma uzturēt augstu “kadenci”. Tad kādi argumenti varētu būt spēcīgāki?
Lai pakomentē kāds pro (piem. cello), kā dara elites braucēji, bet man šķiet, ka pie šāda auguma visdrīzāk 180mm būtu tikai +.
ja brauc parsvara ar lieliem parnesumiem,tad uz tavu augumu 180 mm klani varetu ari deret
nezinu ka tagad,bet pirms paris gadiem Tom Boonen ari brauca ar 180 mm klaniem un uzvaret sprinta vinam nesagadaja problemas :))
Garakiem klaņiem viennozīmīgi pluss ir tas, ka lielaks plecs, lidz ar to arī pie lielaka pārnesuma vajadzīgs pielitot mazak enerģijas.
Bet par to, kā ir braukt nevaru pateikt, varbūt painteresējies ārzemju forumos kur publika plašāka un trapīsi uz kadu kas varēs pakomentet no pieredzes.
Nav tālu jāmeklē, es braucu TT ar 180mm klaņiem, mans augums ir 181cm, tā kā ja esi vairāk uz spēka griešanu ar augstiempārnesumiem un kadenci ap 80-95rpmtad uz priekšu ar šo izmēru, ja esi tinējs virs 100 rpm tad labāk derēs 175mm klaņi, ir arī atkarīgs cik tev loanība atlauj, jo man pašam lokanība atļauj griezt tik garus klaņus, be zinuvienudžeku gura augums ir 196cm un pamēģināja pabraukt ar 180mm klaniem bet ātri vien pārgāja atpakaļ pie 175mm jo ar 1800 nevar normāli pabraukt jo lokanība jeb kustību amplitūda to neatļauj.
Bumbiņas traucē cilat kājiņas!!
kurjers spam off!
Nezinu, kā mtb, bet šosejā pārsēdos no 172,5mm uz 175mm un drīz vien pārgāju atpakaļ pie 172,5, mans augums 1,97 un priekšējais zobrats 46nieks, liekas labāks par 53, tākā klaņu garums, ar kādu ērti braukt atkarīgs no paša cilvēka, labāk izbrauc ar kāda drauga velo, kuram ir 180 mm klaņi un tad izdomā.
Braucu ar Deus XC 180mm klaņiem, galvenās priekšrocības braucōt kalnā tiešam ir jūtamas, uz plakni nevar īsti saprast. Mintot ar 175mm kurbuļiem visu laiku bija sajūta, ka gribās mazliet lielāku rādiusu. Man augums 193cm
Vispār jau autoram vajadzēja precizēt - par mtb vai šoseju ir jautājums.
Otrkārt, cik zinu, tad noteicošais ir nevis auguma garums, bet tieši kāju garums.
[quote=Grey]Vispār jau autoram vajadzēja precizēt - par mtb vai šoseju ir jautājums.
Otrkārt, cik zinu, tad noteicošais ir nevis auguma garums, bet tieši kāju garums.[/quote]
XC forumam noklusētais temats taču ir MTB.
[quote=Grey]Vispār jau autoram vajadzēja precizēt - par mtb vai šoseju ir jautājums.
Otrkārt, cik zinu, tad noteicošais ir nevis auguma garums, bet tieši kāju garums.[/quote]
Paldies par padomiem! Runa iet par MTB. Piekrītu, ka labāk būtu no sākuma pamēģināt, bet 180 mm ir diezgan reta parādība, tāpēc interesējos, ko citi domā. Esmu lasījis, ka pāreja uz garākiem klaņiem biežāk sagādā problēmas, nekā gaidītās priekšrocības, kaut auguma parametri atbilst… bet tas ir citiem … man noteikti vajag 180 mm :)
Iesaku apsvērt domu par XTR 177.5mm klaņiem, …tas tā lai naktīs miegs nemierīgāks :)
p.s.
pats noteikti gribētu pamēģināt
Manuprāt garas kājas nav iemesls pariet uz lielākiem klaņiem, jo ar tiem palielinās ne tikai pleca garums, bet arī darbs kuru veic raiders griežot garākus klaņus. Sanāca tā, kā kājam jābūt ne tikai garam, bet arī pietiekoši stipram un izturīgam. Kādā forumā bija tāda pat tēma un to, ko es tikko pateicu tur aprakstīja cilvēki kuri mēģināja dažāda garuma klaņus.
Bet es nekuru neatrunāju mēģināt - arī pamēģinātu, ja būtu iespēja :)
Tieši tā vajag pamēģināt, neviens cilvēks nav vienāds, vinam būs labi otram nē…
Nu ja. Var jau būt ka augums 190cm, bet kājas īsākas, nekā dažam labam 170cm vīram :)
Varbūt sarunā ar kādu tepat forumā, kuram ir velo ar 180-niekiem klaņiem, lai iedod Tev vienu treniņu izbraukt un izmēģināt.
Es ar labprāt pieteiktos izmēģināt 180mm klaņus!!!
Pašam augums 2m un 2 sezonas griežu 175mm. Uz nākošo sezonu mani ar nomoka 180mm iegāde.
Kad brakšu pirmajā pavasara terniņā varu paaicināt līdzi uz testu…
p.s.
Ja tas pavasaris pienāks
Tā kā minos pārsvarā pa asfaltu ( mājas-darbs-mājas), tad pagājušo gadu pārgāju no 175/44 uz 180/48 un liekas, ka labāk. Augums 195cm. Paspēju ar šito kombināciju izbraukt arī pāris SEBus un TREK kausu.
Interesants variant, bet laikam jābūt ļoti spēcīgam, lai brauktu MTB. Pēc maniem aprēķiniem pie šāda varianta vairāk sanāk izmantot aizmugures lielos zobratus, tātad kalniņos vairāk jāstrādā ar priekšējo pārslēdzēju :(